Κονδυλώματα: Συχνές Ερωτήσεις


1. Τι είναι τα οξυτενή ή δερματικά κονδυλώματα και πως μεταδίδονται;

  • Τα οξυτενή ή δερματικά κονδυλώματα είναι βλάβες οι οποίες εμφανίζονται στην γεννητική και περιγεννητική περιοχή και μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Η μετάδοση μπορεί επίσης να γίνει μέσω της έντονης τριβής με μολυσμένα δάκτυλα ή μολυσμένα αντικείμενα (sex toys).

2. Γιατί κόλλησα αφού έγινε χρήση προφυλακτικού;

  • Το προφυλακτικό καλύπτει μόνο την περιοχή του πέους. Επομένως τόσο η βάση του πέους όσο και η περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα (περιγεννητική περιοχή), μένουν εκτεθειμένες. Έτσι είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί κατά την σεξουαλική επαφή από τον ένα σύντροφο στον άλλον.

3. Έχω δερματικά κονδυλώματα. Τι να κάνω με τον/την σύντροφο μου;

  • Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που έχετε διαγνωστεί με δερματικά κονδυλώματα, είναι να ενημερώσετε όλους τους ανθρώπους που ήρθατε σε ερωτική επαφή κατά το τελευταίο οκτάμηνο έτσι ώστε να εξεταστούν από έναν δερματολόγο – αφροδισιολόγο. Κατά την διάρκεια της θεραπείας, θα σας υποδείξει ο γιατρός σας πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να απέχετε από τις σεξουαλικές δραστηριότητες.

4. Για ποσό χρονικό διάστημα θα εμφανίζονται οι βλάβες;

  • Οι βλάβες θα εμφανίζονται όλο και περισσότερες αν δεν υπάρξει αναλυτική ανίχνευση και ενδελεχής θεραπεία ακόμη και των μικροσκοπικών βλαβών. Πολύ σημαντικό ρόλο στην οριστική εξάλειψη των βλαβών παίζει ο τρόπος θεραπείας που ακολουθείται και η διαρκής προσπάθεια για έγκαιρη και άμεση αντιμετώπιση των πιθανών θυγατρικών βλαβών που δικαιούνται να έχουν δρομολογηθεί πριν την αφαίρεση των αρχικών βλαβών. Δεδομένου του ότι ο χρόνος επωάσεως μπορεί να διαρκεί έως και οκτώ μήνες, είναι απαραίτητη η διαρκής αυτοεξέταση και η μηνιαία δερματολογική εξέταση, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι επί οκτώ συνεχόμενους μήνες, δεν υπάρχει καμιά βλάβη.

5. Με ποια μέθοδο αφαιρούνται τα δερματικά κονδυλώματα;

  • Υπάρχουν πολλές μέθοδοι που μπορούν να αφαιρεθούν τα δερματικά κονδυλώματα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους θεραπείας πατήστε επικοινωνήστε με τον ιατρό.

6. Τι πρέπει να προσέχω κατά την περίοδο της θεραπείας;

  • Κατά την περίοδο της θεραπείας θα πρέπει να προσέχετε πολύ τις σεξουαλικές επαφές αλλά και τις μεθόδους αποτρίχωσης. Επιπλέον θα πρέπει να τηρείται με μεγάλη προσοχή τις όποιες οδηγίες σας έχει δώσει ο δερματολόγος – αφροδισιολόγος που σας παρακολουθεί.

7. Ξαναδημιουργούνται τα δερματικά κονδυλώματα; Θα τα έχω σε όλη μου τη ζωή;

  • Αν η θεραπεία είναι σωστή και αποτελεσματική και τηρηθούν τα προαναφερόμενα για διάστημα οκτώ μηνών τα κονδυλώματα θα εξαλειφθούν. Αυτό το οποίο μπορεί να παραμείνει είναι η ύπαρξη της λοίμωξης παρά η αληθινά μόνιμη παρουσία του ιού. Αναζωπύρωση πιθανώς να γίνει στην περίπτωση της μεγάλης πτώσης του αμυντικού συστήματος του οργανισμού και στην περίπτωση της επαναμόλυνσης.

8. Κάθε πότε πρέπει να κάνω επανεξέταση από τη στιγμή που τελείωσε η θεραπεία;

  • Μετά την εφαρμογή της αρχικής εξάλειψης των βλαβών συστήνεται η λεπτομερής δερματολογική επανεξέταση κάθε 30 ημέρες επί οκτώ συνεχόμενους μήνες.

9. Αν έχω δερματικά κονδυλώματα, υπάρχει περίπτωση να νοσήσω με καρκίνο;

  • Τα δερματικά κονδυλώματα είναι στελέχη του ιού HPV χαμηλού κινδύνου, δηλαδή στελέχη που δεν είναι καρκινογόνα . Πρακτικά δεν κινδυνεύει κάποιος να πάθει καρκίνο από δερματικά κονδυλώματα. Ωστόσο συστήνεται ενδελεχής έλεγχος διότι μαζί με τα στελέχη χαμηλού κινδύνου του ιού, μπορεί να συνυπάρχουν και στελέχη υψηλού κινδύνου του HPV, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο (π.χ. τραχήλου της μήτρας, πρωκτού).

10. Αφήνουν σημάδια οι βλάβες από τα δερματικά κονδυλώματα;

  • Όταν η θεραπεία της συγκεκριμένης βλάβης πραγματοποιείται με τη μέθοδο εξάχνωσης, ανώδυνα, αναίμακτα, χωρίς τομή και ράμμα με υπερπαλμικό CO2 laser, δεν αφήνει σημάδια.

11. Υπάρχει περίπτωση να πάνε σε άλλο μέρος του σώματός μου;

  • Τα κονδυλώματα μπορούν να μεταδοθούν σε διάφορα μέρη του σώματος που έρχονται σε επαφή άμεσα η έμμεσα με υπάρχουσες εστίες μόλυνσης.

12. Ποιο είναι το ενδεικτικό κόστος θεραπείας;

  • Το κόστος της θεραπείας εξαρτάται από την έκταση των βλαβών και την μέθοδο την οποία θα ακολουθήσει ο δερματολόγος – αφροδισιολόγος.

13. Ποιά μέθοδος αποτρίχωσης είναι η ασφαλέστερη;

  • Το ξύρισμα των περιγεννητικών περιοχών αρκετά συχνά προξενεί αμυχές αλλά και η αποτρίχωση με κερί προξενεί μικροτραυματισμούς, με αποτέλεσμα την δημιουργία εστιών πιθανής εισόδου του ιού. Η αποτρίχωση με LASER, αντιθέτως, καθόλου δεν νοείται ως επιβαρυντικός παράγοντας, εάν βέβαια εφαρμόζεται σωστά. Παραμένει η ασφαλέστερη θεραπεία αποτρίχωσης, κατά την μεταθεραπευτική περίοδο των κονδυλωμάτων. Είναι και απαραίτητη για να μένει η περιγεννητική περιοχή αποτριχωμένη, ώστε να επιτρέπει εύκολα την αυτοεξέταση, για την έγκαιρη εντόπιση βλαβών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *